maanantai 24. tammikuuta 2022

Ylioppilaskokeen muokkaaminen Abitin Bertta-editorilla

Abittiin lokakuussa lisätty Bertta-editori on kehittynyt koodinörttien versiosta helppokäyttöiseksi työkaluksi joko valmiiden kokeiden muokkaamiseen tai omien kokeiden laatimiseen. Aloitin editoriin tutustumisen muokkaamalla syksyn 2021 fysiikan ylioppilaskoetta, jonka latasin examina-palvelusta.

Examina-palvelusta ladattu ja Abittiin tuotu ylioppilaskoe näkyy koelistassa Bertta-editoriin viittaavalla tunnuksella. Bertta-editorilla voi muokata keväästä 2020 alkaen olleita ylioppilaskokeita.


Kun Abitissa valitsee Bertta-tunnuksella merkityn kokeen muokkaamisen, avautuu näkymä, jossa vasemmalla puolella on muokattava koe ja oikealla näkyy kokeen esikatselu. Kokeen muokkaaminen tehdään editorivälilehdellä, joka näkyy ensimmäisenä. Koetta voi muokata toisessa välilehdessä koodilla.
Liitteitä tuodaan ja poistetaan kolmannella välilehdellä, jossa on paperiliittimen kuva.Neljännellä välilehdellä voi valita kokeeseen tehtäviä muista Abitissa olevista kokeista.Viimeisellä välilehdellä voi muokata kokeen purkukoodin.Oikealla puolella näkyvässä esikatselussa voi valita tarkasteltavaksi kokeen aineistovälilehden.Testasin Bertalla ensin koetehtävien poistamista. Tämä on usein tarpeen, kun muokkaa ylioppilaskokeesta lyhyempään koeaikaan sopivaa harjoituskoetta. 

Tehtävä poistetaan viemällä ensin kursori poistettavan tehtävän päälle. Tällöin näkyy valitusta tehtävästä riippuen kokeen osan, tehtävän tai tehtävän osan poistamiseksi rastilla merkitty punainen ympyrä. Kokeen osan tunnistaa poistopainikkeen vasemmalla puolella olevasta asetuspainikkeesta. Kokeen osan asetuksissa voi muokata vastattavien tehtävin lukumäärää tai ottaa CAS-laskimet pois käytöstä.

Kun kokeesta poistaa tehtävän, tehtävään liittyvä aineisto poistuu näkyvistä aineistovälilehdeltä, mutta aineistotiedostot ovat edelleen kokeen liitetiedostoissa.

Poistettuun tehtävään kuuluneet tiedostot poistetaan kuten Abitin perusversiossa, painamalla aineiston kohdalla olevaa harmaata ympyrää, jossa on rasti. Alkuperäisen kokeen tehtävänumeroilla nimettyjen tiedostojen kanssa pitää olla tarkkana, että poistaa oikeat tiedostot.

Tehtävistä voi poistaa myös osia. Periaate on sama kuin koko tehtävän poistamisessa, mutta nyt kursori viedään tehtävän alakohdan päälle.

Tehtävien tekstejä voi muokata, kun vie kursorin muokattavan tehtävän kohdalle. Tekstin lisäksi tehtävänantoon voi kirjoittaa kaavoja Abitin kaavaeditorilla, jonka saa käyttöön yläreunan palkista.

Bertta-editorilla on helppo vaihtaa tehtävien tai niiden alakohtien järjestystä. Kun kursori on tehtävän päällä, tehtävän vasemmassa reunassa näkyy sinisissä ympyröissä nuolet ylös ja alas. Näistä painamalla tehtävän saa siirrettyä yhtä ylemmäksi tai alemmaksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti